Friss híreink Holland-magyar környezetmérnöki terepgyakorlat egyetemünkön

2016. július 23.
 Friss híreink  Holland-magyar környezetmérnöki terepgyakorlat egyetemünkön

Egyhetes nemzetközi környezetvédelmi terepgyakorlatot szervezett az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar Környezetmérnöki Intézete május 30-a és június 3-a között.

A programon a holland AVANS egyetem és karunk környezetmérnök szakos hallgatói vettek részt, összesen 25 magyar és holland egyetemista hallgató, valamint a holland diákokat kísérő két egyetemi oktató. A kar történetében ez volt az első ilyen típusú környezetmérnöki nemzetközi együttműködés.

A programok a víz- és szennyvíztisztítás, valamint a geológia tudományterületek ismereteinek elmélyítését, gyakorlati tapasztalatszerzését szolgálták. A hallgatók részt vettek az Aranyhegyi-patak budapesti szakaszának állapotértékelésében. A vízgyűjtő terület bejárása során megfigyelték a vízminőséget befolyásoló legfőbb tényezőket, méréseket végeztek. A nagy meleg ellenére a hallgatók élvezték a patak menti túrát, készségesen működtek együtt a víz mintavételezésekben és vizsgálatokban. Az egyhetes program részeként meglátogatták a Dél-Pesti Szennyvíztisztító Telepet, ahol nagy érdeklődés kísérte az Organica élőgépes szennyvíztisztítási technológia bemutatását.

A MÁV-Start Zrt. Istvántelki Telepén a fenntartható vízgazdálkodásra láthattak példát, a mozdonytisztítás során felhasznált, majd tisztított víz újrahasznosítása kapcsán. A Szemlőhegyi barlangban a kellemes hűvös levegő és a cseppkövek látványa nyűgözte le a hallgatókat és mindemellett a helyszínen tartott bemutató előadás során megismerkedtek a karsztosodás jelenségével. A Gellért Fürdő termálvíz forrásához vezetett tanulmányi kirándulás a vízkinyerés és hasznosítás területére mutatott jó példát, és a hallgatók a szakmai program után a fürdőben is eltölthettek néhány kellemes, pihentető órát.

Az intézet munkatársai Bodáné Dr. Kendrovics Rita vezetésével szervezték a szakmai programokat, és segítették a szabadidő hasznos eltöltését is. Az első nap esti megnyitóján az intézet tanárai együtt készítettek vacsorát a holland hallgatóknak. Az ismerkedési esten a holland diákok élvezték a magyar ízeket és az együtt töltött időt is.

Egyetemünk hallgatói is aktív résztvevői voltak a terepgyakorlatnak, Gubányi Zsófia és Samu Tamás harmadik évfolyamos környezetmérnök hallgatók vezetésével.

Az együttműködés a két egyetem között a jövőben is folytatódik; egyrészt, vendégtanári Erasmus program, másrészt, környezetvédelmi kutatási együttműködés keretében. Továbbá terveink szerint egy év múlva a magyar környezetmérnök hallgatók egy csoportjának Hollandiába utazásával folytatódik a nemzetközi környezetmérnöki terepgyakorlat.