Környezetmérnöki Szakmai Nap a Rejtő Karon

2019. május 10.

2019. április 9.-én már negyedik alkalommal, nagy érdeklődés mellett szervezte meg a Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar Környezetmérnöki Intézete a Környezetmérnöki Szakmai Napot a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ), a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MASZESZ), a Magyar Kémikusok Egyesülete Környezet-analitikai és Technológiai Társasága és az Integrált Tudományok Szakkollégiuma együttműködésével.

A szakmai rendezvény legfőbb célja, hogy a környezetmérnök alapképzésben részt vevő hallgatóink megismerjék a környezeti ipar sokszínű tevékenységét, az egyes cégeknél folyó kutatási tevékenységet, ugyanakkor a cégeknek pedig lehetősége nyílik a bemutatkozásra. A célközönség a 2. és 3. évfolyamos nappali tagozatos környezetmérnök hallgatók, ezzel is segítve termelési gyakorlatra való elhelyezkedésüket, a tudományos diákköri munkák és szakdolgozatok témaválasztását, de levelezős és 1. éves hallgatók is érdeklődtek a program iránt. 

A 9.00-től 14.00 óráig tartó programot az idén is Prof. Dr. Juhász Endre az MTA Vízellátási és Csatornázási Bizottság elnöke vezette végig, összekötve a környezetvédelmi ipar több területét – hulladékgazdálkodás, víz és szennyvízgazdálkodás, energiahatékonyság és levegőminőség-védelem –bemutató előadásokat. 

A résztvevő hallgatók és vendégek a program nyitó részében megismerhették az együttműködő partnerek egyesületi tevékenységét, majd a 15 perces előadások betekintést nyújtottak a szennyvíztisztítás  fejlesztési   lehetőségeibe, az energiahatékonyság kérdésébe, a hulladékgazdálkodás kihívásaiba az EU körforgásos gazdaság kapcsán, a beltéri levegőminőségét befolyásoló mikrobiológiai kockázati közegek vizsgálatába, technológiák környezetvédelmi engedélyeztetési eljárásba, az illegális hulladékelhagyás megelőzésének lehetőségeibe, valamint felhívták a figyelmet a hulladék értékére. Figyelemfelkető előadást hallhattunk a csapvíz-palackos víz fogyasztás örök dilemmájáról az ELTE professzorának előadásában és új megközelítésben ismerhették meg a jelenlévők a vízellátás, csatornázás kérdését az Alternatíva alternatívája című előadásban. Megtudhattuk, hogy a smart city milyen környezetvédelmi és fenntarthatósági kérdések megválaszolását igényli és miként szolgál „játszótérként” a környezetmérnök hallgatóknak, továbbá érdekes volt megtudni, hogy a légi felvételek hogyan segítik a hatóság munkáját a környezeti károkozások felderítésében.

Új színfoltként jelentek meg volt hallgatóink a szakmai napon.  Az általuk képviselt cégek és kutatási tevékenységük bemutatása mellett megosztották tapasztalataikat is a diploma megszerzéséig vezető kihívásokon át az azt követő munkalehetőség keresésen és állásinterjúk buktatóin keresztül vezető sokszor nem könnyű útról, valamint hasznos gyakorlati tanácsokkal látták el a hallgatókat. Pozitív életérzésük, elégedettségük a jelenlévőkre is üdítően hatott.

Az eseményről videó felvétel is készült, ami az alábbi linken megtekinthető.

Ezúton is szeretnénk köszönetünket kifejezni a résztvevő cégek képviselőinek, az előadóknak – Bezsenyi Anikó (Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. Dél-pesti Szennyvíztisztító), Prof. Dr. Záray Gyula (ELTE Kémiai Intézet Analitikai – Kémiai Tanszék),  Dr. Zsabokorszky Ferenc (Enqua Kft.), Rajnai Tamás (Deloitte Kft.), Kari András (Eurofins KVI-PLUSZ Környezetvédelmi Vizsgáló Iroda Kft.), Sinka Attila (Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség), Dr. Major Veronika (VTK INNOSYSTEM VÍZ-, TERMÉSZET- ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI KFT.), Iga Benedek (Encotech Kft.), Petrovszki Krisztián (Clean-Way Kft.), Gyenge László (Biofilter Zrt.), Dr. Bakó Gábor (Interspect Kft.), valamint volt hallgatóinknak: Puskás Tamás (DHL), Hegedűs Barbara (Tungsram Operations Kft.), Jászay Tamás (DUNAFIN Zrt.).

Köszönet illeti a szervezésben együttműködő partnereket – Dr. Ágoston Csaba (KSZGYSZ elnöke), Sinka Attila (MASZESZ főtitkára), Dr. Buzás Ilona (Magyar Kémikusok Egyesülete Környezet-analitikai és Technológiai Társasága titkára) és köszönjük az Integrált Tudományok Szakkollégium vezetőjének, Dr. habil Koltai László dékán úrnak a szakmai nap megrendezéséhez nyújtott támogatását. 

 

Budapest, 2019. 04.23.                           

 

Bodáné Dr. Kendrovics Rita (ÓE RKK KMI)
Környezetmérnöki Szakmai Nap főszervezője