Terepgyakorlat Bánk településen

2019. július 19.

A Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Karának Integrált Tudományok Szakkollégiuma, a Környezetmérnöki Intézet oktatói – Dr. Demény Krisztina, Bodáné Dr. Kendrovics Rita és Soósné Berecz Márta – a 2018/19-es tanévben Bánk település önkormányzatával együttműködve szerveztek szakmai terepi gyakorlatot. A nyári időszak kiváló lehetőségeket teremt a terepi felmérésekhez, területbejárásokhoz és a szabadidős foglalkozásokhoz is. A szakmai gyakorlatot is magába foglaló terepi munkát Dr. Demény Krisztina a Környezetmérnöki Intézet oktatója szervezte meg az I., II. és III. éves környezetmérnök szakos hallgatóknak, szakértőként pedig Szenthe István geológus, Prof. Dr.  Juvancz Zoltán és Csizmár Gábor bánki önkormányzati képviselő működtek közre.

A terepgyakorlat elsődleges célja a bánki települési önkormányzattal együttműködve egy a település táji (természeti és kultúrtörténeti) értékeinek bemutatására alkalmas tanösvény tervezése volt. A település egyértelmű természeti-táji értéke a Bánki-tó, mely elsősorban idegenforgalmi céllal (rekreációs) hasznosul továbbá, mint horgásztó. A bánki önkormányzat célja, hogy a rövid idegenforgalmi (elsősorban a nyári hónapokra korlátozódó) szezonon túl az év más hónapjaiban is felkeressék a turisták, vagyis az idegenforgalmi szezon meghosszabbítása.

 

További cél volt, hogy a hallgatók tapasztalatot szerezzenek a terepen végzett munka kapcsán, az oktatás során szerzett elméleti tudást a gyakorlatban alkalmazzák, csoportmunka keretei között végezzenek projektmunkát.

 

A hallgatók az alábbi terepi munkában/programokon vettek részt:

Tájékoztató előadás a település legfontosabb értékeiről, céljairól. A térség geológiai értékeinek megismerése, tanulmányi séta a Szent-Borbála kutatóaknához. Vízmintavétel és ezt követően a szálláson berendezett ideiglenes laborban mérések elvégzése, elemzése. BISEL -biológiai vízminősítési módszer elsajátítása. Egy lehetséges turista ösvény kijelölése, az útvonal bejárása során megfigyelések rögzítése, melynek legfőbb célja annak a hiányosságnak a pótlása, hogy Bánkot nem érinti egyetlen jelölt turista útvonal sem. Az országos kéktúra útvonal a szomszédos településeket viszont igen, ezért a hallgatók javaslatot tettek egy leágazás kialakítására Bánk – Prónay-kilátó – Alsópetény útvonalon.

 

Összeállította: Dr. Demény Krisztina
Fotó: Tóth Fanni II. évf. KÖM hallgató

 


Bánk – Alsópetény közötti túra kezdetén (Fotó: Tóth Fanni)

 


Bánk, Lókos-patak mente, mintavétel a BISEL módszer elvégzéséhez (Fotó: Tóth Fanni)

 


Bánk, Lókos-patak mente, makrogerinctelenek a mintában (BISEL módszer) (Fotó: Tóth Fanni)

 


Bánk, szállás vízminta vizsgálat (Fotó: Tóth Fanni)