Szemléletformálás a KSZGYSZ-nél: Kölcsönkapott Levegő

Program rövid leírása

A témáért felelős Energiaügyi Minisztérium a levegő minőségének javítása és az ismeretterjesztés érdekében megbízta a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségét, hogy a közoktatási intézmények közvetlen környezetében célzottan vizsgálja a gépjármű forgalom hatását a helyi levegőminőségre. A projekttel az elérni kívánt cél a gyerekek, pedagógusok és szülők szemléletformálása, mely egy héten keresztül átitatja az iskola életét. A program  több elemből tevődik össze.

Mérés

Minden iskolai helyszínen egy mérőautó végez levegőminőségi méréseket egy héten keresztül. A mérések eredményei az iskolák számára is elérhetők, online nyomon követhetők.  Az OMSZ kollégái a gyerekek részére egy tájékoztatót is tartanak, ahol megismerkedhetnek az mérőautóval, miket mér, hogyan működik.

Szemléletformálási nap

A program fókuszában a 6-7 évfolyam áll, részükre 2×45 perce foglalkozást tartunk, ahol bővíthetik ismereteiket, valamint összegyűjtjük, hogy mi magunk mit tudunk tenni a tisztább levegőért. A foglalkozások keretében szemléltető plakátokon keresztül még jobban elmélyülünk a témában, végül pedig az osztályok az Óbudai Egyetem hallgatói jóvoltából egy kézi mérő eszközzel maguk is végezhetnek méréseket az iskola különböző területén.

Plakát verseny

A részt vevő iskolák számára biztosítunk egy plakát versenyt is, melynek célja, hogy a gyerekek a szemléletformálási nap kapcsán hallottak alapján önállóan is elgondolkozzanak azon, hogy személyesen mit tudnak tenni a levegőtisztaság javításáért a környezetükben.

 – a plakátokat az alábbi linken lehet beküldeni: https://szemleletformalas.kszgysz.hu/kolcsonkapott-levego/#urlap

Kapcsolódó anyagok

   – Oktatófilm (6-12 éveseknek)
   – Oktatófilm (12-17 éveseknek)
   – Kölcsönkapott levegő kézikönyv (hamarosan)

KSZGYSZ honlap