Intenzív blended program Lengyelországban

Az Óbudai Egyetem Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar húsz másod és harmadéves környezetmérnök hallgatója az Erasmus program keretében szervezett intenzív blended programon (BIP) vettek részt a  Bielsko-Bielai Egyetem (Lengyelország) szervezésében.

A program a biomassza hasznosítás, bioüzemanyag-gyártás modern módszereinek bemutatását, a körforgásos gazdálkodásban játszott fontos szerepüknek bemutatását tűzte ki célul. A két hetes program első hetében on-line előadásokon vettek részt a hallgatók, míg a második héten a Bielsko-Bielai Egyetem laboratóriumaiban, illetve lengyelországi ipari létesítményekben ismerkedhettek meg a kérdéskör gyakorlati vonatkozásaival.

A hallgatóknak lehetőségük volt egy bioüzemanyag üzemben megismerkedni a biodízelgyártás gyakorlatával, nyersanyagaival és melléktermékeivel. Egy kistérségi szennyvíztisztítóban az egyetem és a telep szakemberei bemutatták a kommunális szennyvíztisztítás gyakorlatát, a kommunális szennyvíziszap felhasználási lehetőségeit a biogázgyártásban.

A program részét képezte egy múzeummá alakított mélyművelésű kőszénbánya megtekintése is, ahol a hallgatók megtekinthették a fosszilis energiahordozók kitermelésének tájformáló hatásainak eredményét. A program gyakorlati hetében a hallgatóknak lehetőségük volt megismerkedni egyrészről a fogadó intézmény hallgatóival, másrészt a programban résztvevő további egyetemek cseh, észt és spanyol hallgatóval. Így az angol szaknyelv gyakorlati alkalmazása mellett a hétköznapi kommunikációban is kipróbálhatták magukat hallgatóink.