Kölcsönkapott levegő program

A témáért felelős Energiaügyi Minisztérium a levegő minőségének javítása és az ismeretterjesztés érdekében megbízta a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségét, hogy a közoktatási intézmények közvetlen környezetében célzottan vizsgálja a gépjármű forgalom hatását a helyi levegőminőségre. A projekttel az elérni kívánt cél a gyerekek, pedagógusok és szülők szemléletformálása, mely egy héten keresztül átitatja az iskola életét. A program több elemből tevődik össze.

Minden iskolai helyszínen egy mérőautó végez levegőminőségi méréseket egy héten keresztül. A mérések eredményei az iskolák számára is elérhetők, online nyomon követhetők. 

Az akkreditált mérést végző szakember a gyerekek részére egy tájékoztatót is tartanak, ahol megismerkedhetnek a mérőautó működésével, és a mérési paraméterekkel.

A program fókuszában a 6-7. évfolyam áll, részükre 2×45 perces ismeretterjesztő foglalkozást tartunk, mely keretében átbeszéljük, hogy mit szabad a kályhába tenni, a foglalkozások alatt szemléltető plakátok segítik a témában való elmélyülést. Végül, de nem utolsó sorban az osztályok, az Óbudai Egyetem hallgatói jóvoltából, egy kézi mérő eszközzel maguk is végezhetnek méréseket az iskola különböző területén.

A programról bővebben a KSZGYSZ honlapján lehet tájékozódni: https://szemleletformalas.kszgysz.hu/kolcsonkapott-levego/