Sikeresen lezajlott a Dulovics Junior Szimpózium 2024.

A Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség Mentor Egyesülete, az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar és az Integrált Tudományok Szakkollégiuma 2024. április 11-én Dulovics Junior Szimpózium 2024. címen konferenciát szervezett mindazokat a 35 évesnél nem idősebb szakembereknek, akik a vízellátás, csatornázás, szennyvíztisztítás, a vízépítés és vízgazdálkodás és azok kapcsolódó területeivel, fenntarthatósággal, vízjoggal, vízgazdaságtannal, vízpolitikával foglalkoznak, tudományos, tervezői, vagy üzemeltetői tevékenységet végeznek.

A rendezvényt Makó Magdolna a MASZESZ Mentor Egyesület elnöke nyitotta meg.

Bodáné Kendrovics Rita a rendezvény házigazdájaként a Papp Mária, Buzás Kálmán, Madarassy László, Oszoly Tamás részvételével a zsűri elnöki tisztségét látta el.

Az előadások mellett Berecz Norbert a Környezetmérnöki és Természettudományi Intézet oktatója bemutatta a Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar képzéseit, bemutatkozott az Integrált Tudományok Szakkollégiuma az erre az alkalomra tervezett és elkészített ruhamodellel, mely a vizet szimbolizálva nyújt különleges fényhatású látványt. Az ipari termék és formatervező mérnök hallgatók által készített plakátok színesítették a rendezvény helyszínét, a kari épület Schmalz terem előtti auláját.

A Konferencia I. Szekciójának (Területi vízgazdálkodás: Mesterséges intelligencia, méréstechnika, modellezés) fődíját, a Danube Water Forum (Brassó) Konferencián való részvétel lehetőségét Négyesi Klaudia, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék doktorandusz hallgatója: A MARRMoT eszköztár alkalmazhatósága és korlátai magyarországi kisvízgyűjtőkön végzett hosszú idejű csapadék-lefolyás modellezés esetén című előadásával nyerte el.

A Leginnovatívabb előadás (MASZESZ Hírcsatornában cikk megjelenés) és Közönségdíj (GWP csónakázás a Tisza tavon) nyertese Reska Zsombor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója, előadásának címe A Hévízi-tó vízmérlegének, hőháztartásának és víz-levegő határfelületi cserefolyamatainak együttes vizsgálata.

A II. Szekció (Fenntartható települési vízgazdálkodás) fődíját, részvétel az IWA LWWTP konferencián (Budapest) Hunyadi-Zoltán Emese az Óbudai Egyetem környezetmérnök MSc hallgatója, felszíni vízvédelmi kiemelt szakügyintéző (Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság) a Fenntartható települési vízgazdálkodás – a vízérzékeny város: a városi csapadékvízgazdálkodás lehetőségei és problémakörei című előadásával nyerte el.

A Leginnovatívabb előadás (MASZESZ Hírcsatornában cikk megjelenés) díját ebben a szekcióban Szentirmai Piroska a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék technikusa a Városi zöldfelületek öntözési vízigényének meghatározása c. előadása kapta.

A VízKvíz nyertese (Lázbérci vendégházban eltölthető hétvége) Kendli Henrietta a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem, Környezetmérnök alapszak hallgatója.

A III. Szekció (Szennyvíztisztítás) fődíját, részvétel az IFAT konferencián, megosztva adta ki a zsűri, Kloknicer Tamásnak az Óbudai Egyetem Anyagtudományi Doktori Iskola doktorandusz hallgatójának,  az Inno-Water Zrt kutató szakértőjének,  A MICROBI technológia kialakulása és fejlődése: Néhány marék géltől a konténerizált szennyvíztisztító technológiáig című előadásáért, valamint Tóth Dánielnek a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. fiatal kutatójának az Iszapvíztelenítő centrifugák optimális üzemeltetési paramétereinek meghatározása az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen című előadásáért.

Ebben a Szekcióban a Leginnovatívabb előadás (MASZESZ Hírcsatorna megjelenés) címet Nagy-Mezei Csenge a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. szennyvíztisztító technológus mérnöke, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktorandusz hallgatója a Gyógyszerhatóanyagok eltávolíthatósága kommunális szennyvíztisztító telepen: Mit nyújt a meglévő technológia negyedik tisztítási fokozat nélkül?  című előadása nyerte.

Gratulálunk a nyerteseknek és minden résztvevőnek a kiemelkedően jó szakmai előadásokért.

Az eseményről az alábbi linken található részletesebb beszámoló és fotóalbum: https://www.maszesz.hu/dulovics-junior-szimpozium-2024-beszamolo/