A CoFarm4Cities projekt talajvíz vizsgálati kutatásainak bemutatása az RKK által szervezett nemzetközi konferencián

A rendezvény fő célja volt annak bemutatása, hogy a különböző tudományterületek hogyan járulnak hozzá a fenntarthatósághoz, továbbá a minőségi oktatás, mint fenntarthatósági célkitűzés, milyen kihívások elé állítja az oktatókat, pedagógusokat és a felelős vezetőket. A rendezvény fő üzenete, hogy valós problémák felismerése során tudjuk megfogalmazni mindazokat a kérdéseket, melyekre az adott válaszok mentén hatékonyabbá tehetjük az oktatási rendszert, ezáltal a fenntartható fejlődési célokat is elérhetővé tudjuk tenni.

A minőségi oktatásban a tudás közvetítése mellett a készségek, képességek fejlesztése kap nagy szerepet, legfőbb célként kitűzve a „bölcs”, hasznosítható tudás elérését. A fenntartható fejlődés előmozdításához biztosítani kell mindenki számára a szükséges tudást a fenntartható fejlődésről és a fenntartható életmódról, az emberi jogokról, a nemek egyenlőségéről, a békés és erőszakmentes kultúra jelentőségéről, a globális polgárságról, a kulturális sokszínűség megbecsüléséről és a kultúrának a fenntartható fejlődéshez történő hozzájárulásáról.

A konferencia témakörei:

  1. Környezetpedagógia a fenntarthatóság pedagógiája
  2. Erdőpedagógia
  3. Online oktatás
  4. Oktatás a társadalmi, gazdasági innovációért
  5. Szakképzéshez / szakemberképzéshez kapcsolódó projektek a felsőoktatásban, műhelymunkák
  6. PBL – Problémaalapú oktatás, RBL – Kutatásalapú oktatás
  7. Projektmenedzsment az oktatásban – projektkompetenciák

A Környezet és egészségtudatosság/Projektmódszer szekcióban adta elő Tankó Zsófia, Patik Gábor és Várkonyi Bence környezetmérnök 3. évfolyamos hallgatók a CoFarm4Cities projektben készült “Talajvíz-háztartás vizsgálat a Csúcshegy keleti lejtőjén – vízminőségvédelmi projekt” tanulmány legfontosabb eredményeit.

A projektmunka legfőbb célja, a terület talajvíz térképének elkészítése volt, mely segít annak eldöntésében, hogy a tervezett városi farm területén állandó vízforrásnak tekinthető-e a talajvíz vagy sem. Összesen 13 kutat sikerült beazonosítaniuk a kutatóknak, melyek közül 5 fúrt, és 8 ásott kivitelezésű. Ezek közül 7 kútból vettek vízmintát vízminősítés céljából, melynek eredményeivel igazolni kívánták, hogy a kútban található talajvíz alkalmas-e öntözésre vagy sem.

A vizsgálati eredmények a geológiai tényezőket figyelembe véve egyértelműen igazolták, hogy a területen összefüggő víztükör nem várható. A talajvíz a területen szivárgók formájában jelenik meg, így a városi farm gazdálkodásában nem lehet alapozni öntözővízként a talajvízre.

Talajvíz térkép (Tankó et al. (2024) Talajvíz-háztartás vizsgálat a Csúcshegy keleti lejtőjén

A talajvíz kémiai vizsgálatok eredményei meggyőzőek azzal kapcsolatban, hogy határérték feletti nehézfém és szervesanyag nem található a vízben, viszont magas a sótartalom, ami miatt csak kémiai feljavítás, hígítás után alkalmas a víz öntözési célokra. A tanulmány eredményeként tisztázódott, hogy a városi farm területén az öntözésre használt vizet más forrásból, pl. mélységi vízből kell biztosítani. A terület geológiai tulajdonságai alapján bizonyosnak vehető a karsztvíz jelenléte, mely biztosíthatja a kellő mennyiségű és minőséget öntözővizet.

#cofarm4cities #fenntarthatóság #esővízgyűjtés #környezetvédelem #öntözés #obudaiegyetem #csapadék

Legyél te is MASZESZ Mentor Egyesületi tag (belépési lehetőség)

Jelentkezés MaSzeSz Mentor Egyesület tagságra:

KI JELENTKEZHET?

Bármely természetes személy (diák, aktív, nyugdíjas), aki csatlakozási szándékát kinyilvánítja.

MILYEN KÖTELEZETTSÉGGEL JÁR EZ?

Az egyesület tagdíj nélkül működik, a MaSzeSz és mentoráló szervezetek támogatásával. A tagságot évente, adatfrissítéssel kell megerősíteni.

MIRE SZÁMÍTHATOK, MIT AD NEKEM AZ EGYESÜLET?

Egy elhivatott szakmai körhöz tartozás lehetőségét. A szakmát, a vizet különböző szinteken megismertető, megszerettető programokon való részvételt. Az egyesület mentor programja izgalmas kapcsolatokat, kutatásokban való részvételt és ösztöndíjat kínál.

HOGYAN TUDOM KIHASZNÁLNI LEGJOBBAN A LEHETŐSÉGET?

Az egyesületet a MaSzeSz támogatja, a programokat az egyesület szervezi. A személyes fejlődés, a kapcsolatok, a programok formálása azoknak jut, akik szerepet, tisztséget vállalnak az egyesület életében.

HOGYAN TUDOK BELÉPNI?

Amennyiben Ön a MASZESZ Mentor Egyesületet tagja kíván lenni, kérjük jelezze belépési szándékát a mellékelt jelentkezési lap kitöltésével: https://tinyurl.com/2f8ymzv6

HOGYAN TUDOK KAPCSOLATBA LÉPNI az Egyesülettel?

Keress minket weboldalunkon: https://www.maszesz.hu/mentor-egyesulet/kuldetesunk-strategiank-celjaink/ és e-mailben a mentoregyesulet@maszesz.hu címen.

Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MASZESZ) Konferencia 2024. szeptember 8-12. Budapest

Szeptember 8-12. között Budapesten kerül megrendezésre az International Water Association ún. Large Wastewater Treatment Plants munkacsoportjának konferenciája. Jelen megkeresésünk egy előzetes felmérés azzal a kérdéssel, hogy eljönnél-e egy 1,5-2 órás tematikus találkozóra az ideérkező külföldi fiatal szakemberekkel a konferencia ideje alatt? Megfelelő előzetes érdeklődés mellett ezt a nemzetközi programot elérhetővé tennénk a magyar Mentor egyesületi tagjaink számára is a MaSzeSz Mentor egyesület támogatásával, amely egyúttal lehetőséget biztosítana nemzetközi hírű szenior kollégákkal való találkozásra is. A tervezett téma bármely vizes szakember (nemcsak szennyvizesek) érdeklődésére számot tarthat.

Egy konkrét téma és programötlet (ez némileg változhat):

“Should I launch my future on water? – Why have I launched my future on water? – making waves and new horizons in the water sector and beyond” c. interaktív workshop pl. 2024. szeptember 9.  Hétfő 17:30-19:00 közé időzítve Budapest központi részén.

A találkozó nyelve: angol.

Kérjük, hogy érdeklődésedet jelezd vissza számunkra az alábbi online form visszaküldésével mielőbb, de legkésőbb június 20-ig!

https://forms.gle/EJ9zn2uwkjamptAv9

A program szervezésébe csak akkor kezdünk bele, ha megfelelő számú pozitív előzetes visszajelzést kapunk a határidőig.

MaSzeSz Mentor Vezetőség