Újabb mérföldkőhöz érkezett a Rejtő Kar nemzetközi kapcsolataiban

A környezeti ipar és az oktatás együttműködésének erősítése érdekében rendezte meg a hagyományokhoz híven a Környezetmérnöki Szakmai Napot a Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar Környezetmérnöki és Természettudományi Intézete április 19-én.

A karral együttműködő szervezetek idén is a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ), a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MASZESZ), a Magyar Kémikusok Egyesülete Környezet-analitikai és Technológiai Társasága és az ÓE RKK Integrált Tudományok Szakkollégiuma volt.

A szakmai rendezvény legfőbb célja az volt, hogy a környezetmérnök alapképzésben részt vevő hallgatók megismerjék a környezeti ipar sokszínű tevékenységét, az egyes cégeknél folyó kutatási, termelési, szolgáltatási tevékenységet, egyúttal a vállalatoknak, intézményeknek is lehetősége nyíljon a bemutatkozásra. Az esemény többek közt lehetőséget ad arra, hogy a környezeti ipar és az oktatás szorosabb együttműködése valósulhasson meg. A célközönség ezúttal is a 2. és 3. évfolyamos nappali tagozatos környezetmérnök hallgatók voltak. A szervezők a programmal is segítik a fiatalokat a szakmai gyakorlatra való elhelyezkedésükben, a tudományos diákköri munkájuk és szakdolgozatuk témaválasztásában. (Az eseményen részt vettek nappali és levelezős 1. éves hallgatók is.) 

A szakmai nap levezető elnöke Dr. Papp Mária címzetes egyetemi docens, a MASZESZ felügyelőbizottságának elnöke, a Hírcsatorna főszerkesztője volt. 

A program során bemutatták az együttműködő partnerek egyesületi tevékenységét. Idén első alkalommal mutatkozott be a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség Junior Tagozata, melynek képviselői elmondták: bíznak abban, hogy a jövőben az Óbudai Egyetem hallgatói is részt vesznek a szervezet munkájában. 

Az előadások által a hallgatóság betekintést nyert az ipari tevékenységhez kapcsolódó környezetvédelmi feladatokba. 

Nagy-Mezei Csenge a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepének technológus mérnöke „Vajon hányszor vesszük be ugyanazt a pirulát? – Gyógyszermaradványok a szennyvízben” című előadásában a szennyvízben lévő mikro szennyezőanyagok veszélyeire világított rá,majd kifejtette, hogy milyen technológiai lehetőségek állnak már rendelkezésre a csökkentésre.

Dr. Bakó Gábor az Interspect Kft. ügyvezető igazgatója a drónok környezeti monitoringban való felhasználásának lehetőségeit mutatta be, illetve azt, hogyan használhatók a környezet szennyező-források felderítésében.

Czap Zoltán KÖR-KER Kft. ügyvezetőjének előadása rámutatott az azbeszt veszélyeire és az azbesztmentesítés jogszabályi hátterére.

A BIO-KALIBRA Bt. tevékenységét Ring Erika ügyvezető igazgató ismertette, és a nyári éjszakák kellemetlenségéért felelős szúnyoggyérítés tapasztalatairól számolt be.

A Bálint Analitika Kft.-t Szigeti Tamás tudományos tanácsadó képviselte, előadásában a mintavételezés során felmerülő problémák, bizonytalanságok kerültek bemutatásra. A továbbiakban az RKK-n végzett, környezetiparban dolgozó hallgatókkal tartottak beszélgetést. Az általuk képviselt cégek és kutatási tevékenységük bemutatása mellett megosztották tapasztalataikat is a diploma megszerzéséig vezető kihívásokon át az azt követő munkalehetőség keresésen és állásinterjúk buktatóin keresztül vezető útról, valamint hasznos gyakorlati tanácsokkal látták el a résztvevőket. Pozitív életérzésük, elégedettségük a jelenlévőkre is üdítően, motiválóan hatott és betekintést adott a képzés nyújtotta lehetőségek sokszínűségébe.